De Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar is op 2 oktober 1961 opgericht. Negen Tilburgse studenten kwamen bijeen in Café Den Heuvel voor de oprichtingsvergadering van T.S.R. Vidar. Vooral de toen derdejaars student Ton Swarttouw, heeft hierbij het voortouw genomen. Door zijn kennis als stuurman bij De Delftsche Sport, werd hij enthousiast. Samen met Elly Janssen van de Groningsche roeivereniging de Hunze bracht hij de eerste groep Vidraten de beginselen van het roeien bij. De boten werden door de leden zelf gefinancierd, zoals ook de huisvesting - een schuur bij boer van Roessel. Het begin was moeilijk, maar door veel enthousiasme en inzet kwam de vereniging tot bloei. Een groot aantal tradities, zoals de Vidar-blazer en de introductie van de zwamvraag, komen uit deze tijd.
Na de schuur van boer van Roessel en na even in een oude steenfabriek te hebben gezeten, verhuisde Vidar in de jaren '60 naar een nieuwe loods bij de Koningshoeven. In 1966 zorgden Martin Fox, Loek Boonenkamp en Philip van Eekeren op de ARB voor het eerste blik van Vidar in een 2+. Het aantal leden steeg en er werd zelfs een huis bewoond door maar liefst negentien Vidraten.
Net na het tweede lustrum maakte Rijkswaterstaat echter bekend dat de loods bij de Koningshoeven gesloopt moest worden en tot overmaat van ramp werd op de Algemene Leden Vergadering zelfs voorgesteld om Vidar op te heffen. Gelukkig besloten de leden van toen er de schouders onder te zetten en Vidar kwam weer uit het slop.
Sinds begin jaren '70 lagen er plannen bij Rijkswaterstaat om bij de Beekse Bergen een nieuwe vierbaans roeibaan te graven. Het was dan ook een makkelijke beslissing om te kiezen waar Vidar opnieuw gehuisvest kon worden. In 1979 werd de nieuwe loods feestelijk geopend op de locatie waar Vidar zich tot op de dag van vandaag zich nog steeds bevindt. In datzelfde jaar was er ook op roeigebied een mijlpaal behaald: het eerste Vidar blik bij de dames was een feit. Het jaar daarop volgde meteen de internationale doorbraak. Walter dan Biemand en Eduard Dormans roeiden in de 2- in onder andere Dortmund en Ratzenburg en Brigitte van Spaendonck mocht in een dames 4* aan de start verschijnen in Tours. Inge van der Putten behaalde de meest opmerkelijke prestatie door uit het niets in de nationale Dames 8+ te racen en zij mocht debuteren op wereldkampioenschappen, waar ze zesde werden. Twee jaar later wist ze zich weer te kwalificeren voor het WK en haalde zij met haar Dames 8 de eerste internationale titel uit de geschiedenis van Vidar.
In 1979 werd tevens op de eerste borrel van Vidar, ook het eerste Vidarhuis opgericht.